Holdings zijn bedrijven die zelf participaties aanhouden in andere vennootschappen. Dankzij hun brede diversificatie en sterke langetermijnprestaties verdienen holdings zeker hun plek binnen een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Ze bieden namelijk een unieke combinatie van liquiditeit (vanwege hun eigen beursnotering) en indirecte toegang tot private equity en niet-beursgenoteerde ondernemingen.
Gespreide en liquide belegging
Holdings investeren in meerdere bedrijven, waardoor je als belegger via één enkele holding een grote spreiding verkrijgt. Al moeten we hier wel een onderscheid maken tussen twee types holdings. Polyholdings, zoals in België Ackermans & van Haaren en Sofina, bouwen brede portefeuilles op met blootstelling aan verschillende sectoren en regio’s, terwijl mono-holdings, zoals KBC Ancora of Financière de Tubize, zich toespitsen op één enkele kernparticipatie.
Daarnaast zijn holdings doorgaans beursgenoteerd, wat betekent dat beleggers makkelijk in en uit kunnen stappen. Dit zorgt voor een hoge liquiditeit die bij rechtstreekse investeringen in private equity natuurlijk ontbreekt.
Specialistische toegang tot private equity
Afhankelijk van de specifieke beheerkeuzes van het management kan een holding zowel participeren in beursgenoteerde als in niet-beursgenoteerde bedrijven. Hun toegang tot niet-beursgenoteerde bedrijven (private equity) is één van de belangrijkste troeven van holdings. Voor individuele beleggers is het immers moeilijk om rechtstreeks in private ondernemingen te investeren, maar holdings kunnen dit dankzij hun netwerk en expertise wél.
Holdings zoals Sofina hebben bijvoorbeeld een sterke focus op private equity en kunnen vanuit langetermijn-partnerships waarde creëren voor hun aandeelhouders. Private bedrijven worden natuurlijk minder frequent gewaardeerd, waardoor holdings vaak aan een korting noteren ten opzichte van de “intrinsieke waarde” van al hun participaties samen.
Sterke bedrijfscultuur en historisch rendement
Verschillende (Europese) holdings zijn ontstaan als controlevehikels van ondernemende families, denk maar aan de Frère-holding GBL of de Agnelli-holding Exor. Zulke familiale holdings volgen een zeer gedisciplineerd investeringsproces. Het gaat tenslotte over het eigen familiale vermogen dat geïnvesteerd wordt. Aangezien de oorspronkelijke families vaak een aanzienlijk belang blijven aanhouden, kan je als belegger daarom vertrouwen op hun sterke betrokkenheid.
Naast onder meer de mate van transparantie en hoogte van de schuldgraad is deze actieve betrokkenheid van het management tenslotte één van de belangrijkste factoren die de waarde-creatie, en dus het rendement, op lange termijn van een holding bepalen. Dat langetermijnrendement van holdings klopt over verschillende historische periodes trouwens met gemak het beursgemiddelde.
Wilt u meer te weten komen over hoe wij bij Fortuna holdings kunnen integreren binnen uw beleggingsstrategie? Aarzel dan niet om een vrijblijvende kennismaking te maken!